Wednesday, 8 August 2012

KITA IBARAT PINGGAN

assalamualaikum.. dey readers..

owh.. before aku ke point dia atas... ingin sekali aku khabarkan..yang tadi aku ade cm kad raya gituh.. but cm weird jerk.. actually aku nak la share dulu.. but aku gune lappy len sekarng nih.. nanti la 2~3 hari nak raya aku post la.. wokeyh aku start sekarng tau..


Andaikan 3 individ berbeza meminjam sebiji pinggan daripada kita.Selang beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan. Lalu kita pun terus meletakkannya diatas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya.

Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaannya yang masih kotor ,tidak berbasuh. Pinggan tersbut akan kita basuh sehingga bersih, kemudian barulah ianya diletakkan ditempat yang sepatutnya.

Individu ketga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca. Tiada nilainya lagi. Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya kedalam tong sampah yang hina.

Begitulah jua halnya dengan Allah Taala. Jika kita kembalikan kepada-Nya dalam keadaan bersh, elok, tanpa kotoran dosa , maka Allah akan terus meletakkan kita di tempat yang baik dan tempat yang selayaknya bagi kita.. iaitu syurga..

Namun jika kita kembali ke hadrat-Nya dalam keadaan kotor dengan dosa, Allah akan 'basuh' kita sebersih - bersihnya di dalam api neraka sebelum memasukkan kita ke dalam syurga..

Tetapi jika kita kembali kepada -Nya dalm keadaan yang rosak imannya, sehingga tidak dapat dibezakan antara iman dengan kufur , makka Allah tidak akan teragak -agak untuk menghumban kita ke dalam neraka jahannam yang hina buat selama- lamanya, ibarat pingganyang pecah , tiada nilai lagi..

 Agak agak nyer la.. kite masuk dlm golongan mane eh? sama sam muhasabh diri kite sendiri.. semntara Ramdhan masuh berbaik dlm 9~10 hari lagi nih.. cepat 2 merbut pahala amal agar kita tidak dimasukkan dalam kalngan orang yang rugi bila kluar dri bulan KAREEM ini.... n orang yang rugi apabila kluar drpda bulan Ramadhan ialah orang yang tidak dihapuskan dosa dosa nya..

P/s:  2~3 hari ni kluu aku post pasal agama bleh ke.. hahha..ok jer kan.. aku pon nak pahala lebih.. :p~~ ngeh ngeh..

2 comments: